Укр
Кавун Нельсон F1, Томат Еллоу, Огірки Турнір
Графік роботи кол-центру: Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00

Огірки в теплиці: технологія вирощування та поради щодо догляду.

Огурцы в теплице: технология выращивания и советы по уходу.

Огурці – це та овочева культура, яка використовується протягом круглого року, тому дуже розумно вирощувати їх не тільки на грядах відкритого грунту, але і в теплиці. Секрет великого урожаю залежить від багатьох факторів, включаючи саму теплицю, грунт, агротехніку.

Обустройство теплицы: основні вимоги

  • Прочність. Звичайний каркас роблять з металу або дерева. Але краще всього, якщо він буде виготовлений із сучасного пластику, який не гніє і не ржавіє. Укривний матеріал повинен витримувати пориви сильного вітру і тяжкість снігу. Великою популярністю користується полікарбонат. Також традиційно використовують скло або менш затратну поліетиленову плівку.

  • Потрібний розмір. Рекомендується робити її висотою не менше 2 м, оскільки огороджувальні плеті можуть бути дуже довгими (до 3 м). Над потолком потрібно обов'язково натягнути шпалерну проволоку, щоб було легше ухаживать за овочами, а також зібрати урожай.

  • Можливість провітрюватися. Без циркуляції повітря розсада погибне або ж буде розвиватися вяло, а також у непровітрюваному приміщенні надзвичайно хвороби та віруси поширюються набагато швидше.

  • Доступ світу. Огурцы — светолюбивая культура, поэтому не любят затеенных участков. Розмістити теплицю рекомендується з півночі на південь, тоді овочі в ній будуть рівномірно освітлюватися сонцем протягом всього дня.

Підготовка грунту

< p style="text-align: justify;"> До посадки огурців в теплицю грунт слід готовити ще з осені.

  • Обеззараживание. Спочатку знімають верхній шар грунту (товщиною 4-5 см), тому що там можуть знаходитися патогенні мікроорганізми. Якщо каркас теплиці дерев'яний, то його обробляють медним купоросом, а якщо металевим, то покрывают краской. 

  • ogurcy_rassada.jpg Удобрення. Осень на 1 кв.м розбирають по 30-40 г калійних і тільки фосфорних удобрень, 0,3-0,5 кг ввести і 20-25 кг коров'ячого наносу. Достойная альтернатива навозу — ботва, опилки, стружка, листя. Потім ретельно перекопують шар грунту, глибиною не менше 25 см. Якщо ж не вдасться підготувати грунт осінь, то весною, безпосередньо перед посадкою, цю ж суміш удобрений і наноси розподіляють по всій ділянці, потім покривають її 25-сантиметровим шаром плодородной грунту.

  • Формування грядок. Для огурців оптимальною буде висота грядок в 20 см, ширина — 70 см. Проходи між рядами — 60-80 см. До кожного посадочного місця потрібно спустити бечевку з горизонтальної проволоки (бажано не синтетичної) або шпалерну сітку. Непосередньо перед самою висадкою грунту надо взрыхлить, забезпечивши їй доступ повітря і розрівняти граблями.

Сортувати або гібрид: що вибрати?

Относительно типа опыления все огурцы делятся на самоопыляемые  и пчелоопиляемые. Огурці, які самоопиляються для теплиці, підходять просто ідеально, оскільки забезпечити доступ пчели в закрите простір надзвичайно складно. Ці рослини мають і пестик, і тичинку, і опилення у них відбувається за рахунок роси. Серед основних переваг самоопиляних огурців можна виділити: 

  • холодостійкість (їх можна висажувати раніше пчелоопыляемых, тому що вони менш сприйнятливі до позазапного холоду);

  • високий імунітет до основних захворювань;

  • скороспелость (огурці в теплиці можна садити в 2 обороти у виді більш короткої вегетації);

  • довгое плодоношение;

  • стабільна та висока врожайність.

Які саме конкретні огурці для теплиці (сорту або гібриди) показали себе як найбільш продуктивні? Огородники відзначають «Амур F1», «Зозуля F1», «Герман F1», «Теща F1». Інтернет-магазин Sezon пропонує широкий вибір такої продукції.

Далі річ іде про технологію посадки та уходу за самоопиляними сортами та гібридами.

Посадка огурців

Проводити її можна розсадним і безрозсадним (семенним) способом.

Семенний метод — це те, що і прямого посіву. Перед цим насіннєвий матеріал необхідно знезаразити, помістивши на 30 хвилин у марганцівку (7%-ний розчин). Якщо грядки були осенью удобрені навозом, то семена огурців для теплиці можна не замачувати попередньо. Опытные городники начинают посев во второй декаде апреля. На відстані 50 см від другого потрібно зробити лунки глибиною 1-2 см, добре полити їх теплою водою. Для надійності можна сеяти по 2 сімочки в одну ямку.

Розсадний метод. Посев для розсади проводять в останніх числах травня. Молоді рослини можна висаджувати на постійному місці у віці 25 днів. Сначала надо підготувати лунки такої глибини, щоб сеянець помістився туда разом з комом землі і торфяним горшочком. Між рослинами необхідно залишати відстань 50-60 см. Якщо все-таки теплиця знаходиться в тені (к прикладу, жалко срубать деревья на участке), то садить рассаду слід вдвое реже. Потім слід полити каждую лунку напівпроцентним розчином марганцівки, а потім теплою водою.

Вирощування огурців у теплиці: правильний ухід

Обов'язково зверніть внимання на наступні фактори:

  • Оптимальна температура. Якщо говорити про прямі посеви, то завдяки високій температурі ґрунту під накриттям, масові виходи з'являються вже через 4-5 днів. У цей час доступ свіжого повітря життєво важен для цих ростків, щоб вони не згоріли від перегріву, тому в денний час теплицю потрібно обов'язково провітрювати. Технологія вирощування огурців в теплиці передбачає регулярний контроль температури всередині. Передові денні норми — 20-30ºС, нічні — 16-19ºС. Підвищити температуру можна за допомогою тимчасових додаткових укритий — спанбонда, пленки, навіть пластикових бутилок (якщо саженці ще маленькі).

  • Полив. До початку цвітіння роблять це 1 раз в 5-7 днів, під час цвітіння — два рази в тиждень, а коли температура повітря вище 25ºС, то через день. Час полива — раннє втром, температура води — 20-25ºС. Надо слідить, щоб вода не потрапила на листя, інакше може їх обжечь.

  • Підкормка. Лучше всего эта культура усваивает одобрение в жидком виде. Перший раз вносять додаткове харчування (зазвичай це комплексне удобрення, у складі якого такі елементи, як калій, магній, азот і фосфор) на початку плодоношення, потім — каждые 10 суток.

  • Формування. Що стосується гібридів, то головний стебель прищипують над 4-5 листом, а сортові огурці формують у фазі 8-9 листків: прищипують усі квітки в перших 3-4 пазухах. В іншому випадку самопиляних огурців слід видалити венчики жіночих квітів до розпускання, бджоли будуть садитися на них і нашкодити.

  • Підв'язування. Через 3-5 днів після висаджування розсади саженці підв'язують бічівкою або шпагатом до проволоки, зроблять вільну петлю над 3 листочками. По мірі розвитку стебель буде витися по веревці.

Практика показує, що грамотне обладнання теплиці і правильна агротехніка в сумі дають чудовий урожай зеленців. Підраховано, що в середньому з 1 м² в тепличних умовах можна зібрати до 35 кг урожаю, чому це далеко не максимум.