Укр
Кавун Нельсон F1, Томат Еллоу, Огірки Турнір
Графік роботи кол-центру: Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00

«Чорна ніжка»: як захистити рослини, і подолати недугу?

Болезнь рассады «Черная ножка»: как защитить растения, и побороть недуг?

«Черна ножка» - захворювання, которое поражає багато культур на ранніх стадіях розвитку, чаще в теплицях і парничках. Це справжнє покарання для огородників.  ;Тільки сил і засобів було потрачено, щоб виростити розсаду і вдруге з'явився враг, який може уничтожити її ще на ранньому етапі розвитку. Що це за хвороба і існують чи способи вилікувати від неї рослини, розглянемо далі.

Причини та симптоми захворювання

Багато помилково полягають, что причина такого недуга є надзвичайною полив грунту, висока вологість і температура повітря. Це не зовсім так. Побутова вологість і тепле повітря – це сприятливі умови для розвитку захворювання, а ось причина – патогени, которие передаються головним чином через заражене насіння.
Болезнь «чорна ніжка» - це загальна назва, імає якусь схожість симптомів. Існує два види фітопатогенних організмів, которие можуть привести до такого захворювання. Це либо бактерії, либо простейшіе гриби. Головна задача, – розібратися, яким саме збудник викликає захворювання на вашій грядці. Ведь помилково поставлений «діагноз» приведе неправильним методам боротьби і,  как следствие, к потере растений.

Поражение простейшими грибами – сапрофітами

korneed.jpg В верхньому шарі ґрунту обитає велика кількість різновидностей низьких плесневих грибів, питаються органічними залишками, так звані сапрофіти. До них відносяться представники родів Olpidium, Phoma, Aphanomyces, Phytium, Rhizoctonia.  У грунті круглогодичних теплиць або оранжерей, де не дотримується севооборот, і немає можливості організувати зимове виморажування, гриби швидко розмножуються. Когда їм стає недостатньо їжі з органічних залишків, они починають питатися корнями, а потім і всходами молодих рослин.
У разі зараження сапрофітними грибами, масштаб поражень невелике, течення бо лезни вялое. Стеблева частина рослини не завжди набуває чорного кольору, вона може бути і темно-зеленою, і серою. Якщо виростити рослину із землі, то можна обнаружити, що корній у них практично не залишилося.  Нередко таке захворювання в народі називають «корнеед».

Признаки ураження грибами роду Fusarium

чорна -noghka1.jpgЦі гриби-паразити дуже агресивні, вони є причиною фузаріозу  ;(классической черной ножки). Некоторое время фузаріум може існувати як сапрофіт, питаючись органікою. Но не довго. У першій же можливості він атакує живу рослину. Головна його ціль – наземна частина рослини , а ось корні його не цікавлять.
Спори гриба проникають у рослину через семидольне колено, виділяє велику кількість токсинів. Стебель починає чорніти і скручується. Процес відбувається дуже швидко, не більше кількох суток, очаг швидко розростається. Растіння просто падають, листя при цьому практично не ув'ядають відразу, просто не встигають. Фузаріум в народі прозвали «косарем» за такий стрімкий натиск.
Fusarium здатний поражати також і дорослі рослини. В у такому випадку хвороба буде протекати повільніше, симптоми будуть більш приховані та неясні. Растіння начне відставати в розвитку, стеблева частина повільно відмирає – це так зване фузаріозне ув’язання.

Признаки бактеріального ураження

bacterialnaya_gnil.jpg Ervinia – бактерія , которая обитає у верхніх шарах ґрунту, збагачених органікою та киснем. В основному питається рослинними залишками, но існують представники роду, які паразитують на живих рослинах. E. Atroseptica – виклизує м’який гниль з дуже характерним запахом, а E.carotovora –  клубневу гниль і чорну ніжку з характерними симптомами «чорних черніл». 
Бактерії, відмінно від грибів, потрібний час для розвитку великої колонії. По цьому зараження, як правило, виникає на початковій стадії вегетації, вивчають ознаки захворювання вже у дорослому віці.  Кроме запаху, відмінним ознакою бактеріального ураження є зовнішній вигляд нижніх листків рослин: вони можуть придбати жовтий відтенок, відставати в рості. Листова пластина згортається, приобретає форму «лодочки», і стає жорсткою на ощупь.

Профілактика захворювання

  1. Висажуйте сперму здорових рослин . Якщо використовується для посадки насіннєвий матеріал, куплений у магазині, віддавайте переваги виробникам, які підтверджують якість своєї продукції сертифікатом. Очень часто можна знайти в продажу вже протравлене насіння – краще купити саме таке. .
  2. Якщо ви купили необроблене насіння, або використовували його для посадки, которие «виростили» сами – нелішнім буде проведено обеззаражування насіння перед посадкою. Для цього існує. велика кількість інсекто-фунгицидних протравителей семян.
  3. Покупаючи розсаду, уважно перевірте її на наявність ознак ураження.  Очень часто разом із розсадою, городники вносять на свій угода та спори патогенних грибів, і личинки і насекомых.
  4. Періодично, раз на 2-3 роки проводите заміну верхнього шару грунту в теплицях і оранжереях. Якщо це неможливо, продезінфікуйте грунт перед посадкою рослин (семян) 1 % раствором медного купоросу або бордосской суміші. Ящики та інші ємності для рослин просуваються в гарячу воду. Якщо заражені рослини знаходилися в дерев'яних ящиках, їх краще зібрати.
  5. Уникайте черезмерної і тривалої вологості ґрунту, забезпечуючи необхідний дренаж. Найкраще поливати обильніше, но ріже. При такому методі полива поверхня ґрунту буде швидше висихати, і для розвитку патогенів умови будуть некомфортними.
  6. Забезпечте хорошу вентиляцію (провітрювання) і потрапляння сонячного світла. Ультрафіолет не дає розвиватися грибковим патогенам. Ні!&nbs p;Не допускайте при цьому сквозняків і різьких перепадів температури – це ослабить рослини.
  7. Удаляйте та знищуйте рослинні залишки після уборки урожая.

Бактеріальні фунгіциди проти «чорної ніжки»

Можна використовувати біофунгициди на основі бактерій Bacillus subtilis. К ним відносяться: Фітоспорин-М, Ефект.  Таку ефективність проти збудників захворювання проявляють Гаупсин БТ, Триходермін і Планриз.
Якщо причиною захворювання є бактерії Ervinia - ефективніше застосовувати Казумін.

Які фунгіциди ефективні проти чорної ножки?

Всегда віддавайте перевагу комплексному підходу, по можливість поєднаних профілактичних заходів з біологічною обробкою.
Возбудители чорних ніжок віддають перевагу кислу середу, по цьому, якщо ви помітили признаки захворювання – відомість грунту буде зниженою. Также знизити кислотність ґрунту можна, посипавши його деревною золою.
При перших визнаннях захворювання потрібно знизити кількість азотовмісних покращень, і збільшити внесення калію. Якщо все -такі ваші рослини «заразились» етим недугом і потрібно приймати термінові заходи – воспользуйтесь такими фунгіцидами:

  • Фундазол;
  • Превікур Енерджи;
  • Енергодар;
  • Квадрис (при фузаріозному ув'яданні).
chernaya_nojka2.jpg

Товары участвующие в обзоре
Топ продажів
112.00 грн
Все цены
  • Розница
    112.00 грн
  • Стандарт
    101.40 грн
  • Голд
    96.33 грн
  • Платинум
    91.26 грн
Подробнее
Топ продажів
121.00 грн
Все цены
  • Розница
    121.00 грн
  • Стандарт
    109.20 грн
  • Голд
    103.74 грн
  • Платинум
    98.28 грн
Подробнее
Топ продажів
112.00 грн
Все цены
  • Розница
    112.00 грн
  • Стандарт
    101.40 грн
  • Голд
    96.33 грн
  • Платинум
    91.26 грн
Подробнее
26.33 грн
Все цены
  • Розница
    26.33 грн
  • Стандарт
    20.25 грн
  • Голд
    19.04 грн
  • Платинум
    18.23 грн
Подробнее
47.39 грн
Все цены
  • Розница
    47.39 грн
  • Стандарт
    42.53 грн
  • Голд
    35.64 грн
  • Платинум
    34.02 грн
Подробнее
Сообщить о поступлении
72.00 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
28.00 грн
Все цены
  • Розница
    28.00 грн
  • Стандарт
    20.00 грн
  • Голд
    19.00 грн
  • Платинум
    18.00 грн
Подробнее
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
Новинка
171.10 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
Новинка
198.30 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
15.80 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
45.50 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
1 035.48 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
32.76 грн
Нет в наличии