Укр
Кавун Нельсон F1, Томат Еллоу, Огірки Турнір
Графік роботи кол-центру: Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00

Тіньолюбні та тіньовитривалі рослини для вирощування будинку та саду.

Тенелюбивые и теневыносливые растения для выращивания дома и в саду.

Північно-західна частина саду, простір під деревами або поруч із високою оградою – сюда, пусть і не часто, сонце все же заглядає. Но ведь на кожній ділянці є місця, де царит вечный полумрак. Саме ці ділянки залишаються самими пустими і неухоженными. Але існує безліч рослин, здатних прикрасити самі темні кутки.

Теневиносливые або тенелюбивые?

Ці поняття часто путають, полагая, що рослини, що володіють такими властивостями, легко справляються з відсутністю сонячного світу. Це не так. Теневиносливі дивовижно себе відчувають в умовах часткової захопленості з більшою або меншою кількістю сонячного світла. До їх числа можна смело віднести бузину, калину, гортензію, клематис і девичий виноград. Друге діло тенелюбивих рослин – вони взагалі не виносять сонячного світла, характерний представник цієї групи – папоротник. pasteniya_v_teni.jpg

< p style="text-align: justify;"> Главное – правильно розподілити рослини на участку. Особливу складність це викликає у починаючих дачників. Дуже легко втратити в багатьох порадах, рекомендаціях і пропозиціях. Слід четько розмежувати зони з максимальною освітленістю, частково затіненістю і те, куди Сонце заглядає на кілька хвилин. Тінь не постійна величина, вона може бути:

  • постійно впродовж усього світового дня;

  • частково – у відповідності з рухом Солнца;

  • рассеянной – за рахунок проходження через ветви дерев і кустарників.

Питомники та спеціалізовані магазини пропонують величезний вибір декоративних культур, здатних добре рости практично в будь-яких умовах освітленості.

Квітник у теневому ландшафті

Вибір культури для такого квітника достатньо широкий. Основний принцип його побудови – контраст форми й окраски листів. Усі рослини цієї групи відрізняються стриманою, строгою красотою. Серед них рідко зустрічаються яскраво квітучі види, за рахунок ефемероїдів.

Загальне правило для всіх клумб – високорослі рослини служать фоном.

Кустарники

Більшість кустарників прекрасно відчувають себе в тені. Для них краще напівтень, щоб недолік освітленості не сказався на цвітіння.  Наприклад, форзиція – декоративний кустарник з подовженим періодом цвітіння. У тені добре себе відчувають багато ліани, наприклад, жасмин довгоквітучий.

У таких умовах добре буде рости калина, бузина та барбарис.

Багатолітники

Цікаво, що саме серед багатолітніх декоративних культур найбільша кількість теневиносливих рослин. Завдяки цьому можна легко створювати клумби, рабатки та куртини, облагороджуючий теневий ландшафт. Ось найбільш відомо:

 hosta_v_sadu.jpg

  • Гейхера. Передпочитає середній рівень затренності

  • Лилейники. Любители рассеянного света;

  • Хоста. Знакомое всем исключительно декоративное растение. Единственное требование к условиям произрастания – рыхлая, постоянно вологая почва;

  • Аконіт. Рекомендує вологий грунт і напівтень;

  • Девясил. Сочетает в себе безліч корисних властивостей: лікарське рослина, декоративний, теневинослив;

  • Роджерсія. Ее називають «королевой тени». Быстро розростається, а період цвітіння триває більше місяця;

  • Наперстянка. Исключительно декоративная культура;

  • Астильба. Популярне рослина для тенового саду, декоративне, відмінно смотрится в клумбах і одиночних посадках;

Однолетники и двулетние 

Плануючи посадки, не варто забувати про старих, знайомих з дитинством анютиних очей, які відмінно відчувають себе в напівтені і наперстянці.

Стоїть згадати про милу незабудку, і підсівати не потрібно, яку рослину самостійно створити ковер из трогательных сине-голубых цветочков.

Бальзамін, бегония і душевний табак також не повинні залишатися в стороні. Пускай ці рослини не такі пафосні, як роджерсія або астильба, але від цього не менш привабливі.

Луковичные

Практично все луковичні – страстні любителі солнца. Але є виключення – ефемероїди. Мелколуковичные рослини, зацвітаючі ранньої весни і добре переносящіе розсіяну тень від молодої листви. До нього відносяться крокуси, пролески і підсніжники. Нарцисс також благосклонно воспринимает небольшое затенение и ярко цветет.

 krokus.jpg

Комнатные растения

Монохромные оттенки зимового сада за вікном підчеркнуті кімнатні рослини. Серед яких знайдеться небагато таких, що з задоволенням відвідуються на шафі, книжній полці або навіть на півприхожей.

  • "Железная леди" - так іноді називають аспидистру – виключно виносливе рослина. Оно стійко переносить недолік води, тепла і здатно рослини в самому темному угле.

  • Пальма не любящая Солнце "хамедорея" – рослина з повітряними перистими листями. Не любить яскравого освітлення, улюблена тень, щоденне оприскивание і тепло.

  • Очаровальний кустик "аукуба" – відрізняється оригінальною расцветкой листя і може радувати своєю красотою кілька десятків років. А ось ухаживать за нею слід з осторожністю – вона ядовита. 

Цей вибір не обмежений. Теневиносливих растений «неприлично» багато. Все, що потрібно – це трезво оцінити свої можливості і зробити вибір на свій смак.

Товары участвующие в обзоре
Новинка
8.60 грн
Все цены
  • Розница
    6.00 грн
  • Стандарт
    6.00 грн
  • Голд
    5.40 грн
  • Платинум
    5.10 грн
Подробнее
Сообщить о поступлении
54.50 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
44.50 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
Новинка
110.00 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
90.00 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
50.00 грн
Нет в наличии
  • Саджанці плодових з доставкою по Україні – найкраща покупка для фермерів та дачників, підберіть система краплинного поливу у нашому каталозі.
  • У нас завжди є зеон інсектицид за доступною ціною, а якщо вам необхідно квадріс фунгіцид купити – магазин Sezon тільки найкращі продукти від українських та світових брендів!
  • Сітка ціна краще, ніж у конкурентів, замовляйте самшит дерево – тільки якісна продукція з доставкою.
  • Топаз фунгіцид – консультанти дадуть відповіді на всі ваші запитання, а якщо хочете квадріс купити в Одесі – запрошуємо до нашого магазину!
  • В інтернет магазині для саду та городу Sezon можна купити тіньову сітку, а також протруйник насіння з доставкою в Дніпро.