Укр
Кавун Нельсон F1, Томат Еллоу, Огірки Турнір
Графік роботи кол-центру: Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00

Вірус звичайної мозаїки: симптоми та способи боротьби з хворобою.

Вирус обыкновенной мозаики: симптомы и способы борьбы с болезнью.

Симптоми, викликані вірусом звичайної мозаики огурца, поражають ряд культур (тыквенні, шпинат, салат-латук, сельдерей, а також багато квітів, особливо лілії, дельфініуми, примули, дафни). Вірус може передаватись різними видами файлів. Інші способи передачі включають заражене насіння і розсаду, а також перенесення через руки працівників або інструменти.

Вірус звичайної мозаїки може зимувати в багатьох сорняках квітів, а також у самій культурі, на корнях или на семенах. При первинному зараженні вірус розвивається в рослинах, всередині системи проросшої розсади, і потрапляє у верхні листя.  Тля, яка питається соком цієї рослини, переносить його на інші рослини хозяева (вторичне зараження). Для подолання більших розташувань між різними органами рослини вірус переміщується по судинній тканині рослини-хозяїна.

Симптоми вірусу звичайної мозаики

Симптоми змінюються в залежності від виду заражених рослин і умов навколишнього середовища. Основні ознаки хвороби виглядають так:

  • Мозаичные узоры на листях і плодах;

  • Випуклості на плодах;

  • Випущені внизу та зморщені листи та черешки;

  • Повільний ріст і білі смуги на кольорах.

У деяких випадках навіть при наявності вірусу , симптоми прикриті або замасковані. На листях і плодах спостерігаються жовтувата п'ятна або світло-зелена і жовта п'ятнистість. Усилюється подовжений ріст бокових веток і листових черешків, що призводить до нижчого вигину листів і черешків. Молодые листья кажутся сморщенными и узкими. Ростеніе в цілому деформовано і має чахлий вид і куститься. На цветах могут наблюдаться білі смуги. На плодах формуються випуклості, що робить їх непридатними для реалізації.

Профілактика

  • Використовуйте незаражене насіння вірусом і розсаду, отриману із сертифікованих джерел;

  • Висаджуйте стійкі або толерантні сорти (імеється багато сортів шпината та культур із сімейства тыквенних);

  • Контролюйте поля та видаляйте рослини з визнаними захворюваннями;

  • Удаляйте сорняки, а також альтернативні рослини-хозяїни, що мають мозаїчний узор і ростуть поруч із вирощуваною культурою;

  • Забезпечте дезінфекцію інструментів і обладнання, які використовуються для роботи з рослинами;

  • Висаджуйте культурні бар'єри, які будуть відпугувати тлю, клещей та інших насекомих;

  • Використовуйте липкі ловушки для відлова насекомих-вредителей.

Лікування вірусної мозаїки на овочах

Всегда віддавайте перевагу комплексному підходу, за можливості поєднаних заходів профілактики з біологічною обробкою. Своевременное внесення удобрений и правильная агротехника – залог здоров’я ваших рослин, а здорові рослини мене підвержені захворюванням.

Ефективних препаратів для боротьби з вірусом типової мозаїки не існує. Якщо на рослинах з'явилися симптоми захворювання, то, швидше за все, їх спасти вже не удастся. Але можна провести заходи для попередження подальшого поширення хвороби.

Для обробки листя в цілях боротьби з білокрилами використовуйте біологічні інсектициди або препарати на основі циперметрин, імідаклоприд, карбосульфан. Более подробная информация о способах борьбы с тлей здесь.

Якщо вірус тільки почав розвиватися, і уражена площа невелика, потрібно видалити ці рослини, на которых есть признаки болезни. Оставшиеся, здорові рослини і грунт навколо них потрібно опрацювати розчином фуфанона. Розтвор готується таким чином: 10 мл препарату змішують з невеликою кількістю води, після чого доводять робочий розчин до об'єму 10 л.

При ураженні вірусом мозаики тепличних рослин рекомендується брати всі рослини, а разом з ними і верхній шар землі (около 10 см). Після цього обробити всю площу теплиці, включаючи стенки 0,5% водним розчином тринатийфосфату (каустика) або 3% розчином медного купороса

Товары участвующие в обзоре
220.00 грн
Все цены
  • Розница
    159.00 грн
  • Стандарт
    198.00 грн
  • Голд
    167.00 грн
  • Платинум
    159.00 грн
Подробнее
Сообщить о поступлении
1 595.88 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
Новинка
36.00 грн
Нет в наличии