Укр
Кавун Нельсон F1, Томат Еллоу, Огірки Турнір
Графік роботи кол-центру: Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00

Як підготувати кущі малини до зимівлі?

Осенняя обрезка малины: как подготовить кусты малины к зимовке?

Трудно представить дачу або палісадник без малини. Цей неприхотливий напівкустарник такий же неотъемлемый атрибут садов, як яблоня або вишня. Ареал поширення цього рослини досить широкий, від тайги до лісостепи. В диком вигляді малина воліє вирубки і просіки, негустий підлісок, берега лісових рек.

Интересные факты о малине

Попытки окультурить дикорастущую малину були зайняті в далекому минулому, починаючи з кам'яного століття. Вона заняла початкове місце в списку ягодних растений, составленном Катоном Старшим в III столітті до н.э. В основі її видового назви Rubus idaeus лежить легенда. «Rubus» означає червоний на латині, а «Idaeus» - належить ідеї. Так звали одну із німф-корміліц Зевса. Решив порадовать маленького Бога малиного, дівчина поранила руку, і її кров окрасила ягоди в рубіново-алий колір. У славян малина – одно із сакральних растений, символізуючих вольну життя і свободу волі. Перший «малиновий сад» у Київській Русі заклав один із синів Володимира Мономаха, за свідоцтвами сучасників він був таким величезним, що в нем «паслись медведі». 

Більшість сучасних сортів виникло від дикорастущей малини. Найкраще всього солодка ягода відчуває себе в регіонах з достатньою вологістю і помірними температурами в період вегетації. В Україні напівкустарник вирощують з XVII століття, в летописах збереглися дані про трьох найбільш поширених сортах. На початку 19 століття їх було 12, а до кінця столетія 150. В даний час їх число перевалило за кілька сотен. Любителі і професіонали вирощують не тільки красну малину, вона може бути жовтою, розовою і навіть чорною. На ділянках можна зустріти винну, бояришникову або навіть корейську малину. malina_jeltaya_i_krasnaya

Малина відрізняється не тільки кольором і розмірами ягод, але і кількістю вітамінів і мікроелементів. До прикладу жовта малина містить менше активних речовин, ніж червона, а самою «богатою» в цьому відношенні вважаються чорноплідні сорти.

Правильний ухід за кустами малини

У чому полягає забота про садових кустарниках? Підкормка, рыхление і обрізка. Все вірно, але є кілька особливостей, які відрізняють малину від інших ягодників.

remontantnaya-malinaЕто кустарник з многолетним корневищем, дающим двухлетние наземные стебли. У перший рік вони трав'янисто-зелені з сизовим нальотом, у другому деревенеют, становляться коричневими і після плодоношення засихають.

Плодоносити більшість сортів починається через рік після посадки. Закладені в листових пазухах квіткові почки йдуть у зростання і перетворюються в плодові віточки. Но в условиях юга Украины плодоносить могут и побеги-первогодики, чаще всего это происходит в середине осени. В північних регіонах на таке здатні тільки ремонтантні сорти.

На жаль, багато садоводів не звертаються на малину належної уваги. Вона настолько неприхотлива, что растет на участках как сорняк. Некоторим просто «жалко і образно» видалити міцні стеблі, адже чим гуще малинник, тим більший урожай вони зберуть. Такі горе-садоводи наказують самі себе.

Що відбувається в загущених посадках?

  •   на «мертвых» побегах с «радостью» размножаются вредители и болезни;
  •   молодые стебли мельчают, а сортовые признаки вырождаются;
  •   ягоды становляться менше, а їх якість вище із-за недоліку харчування, влаги і сонячного світла.

Якщо за малину не ухаживать, то через три роки після посадки урожай буде на 75% менше початкового.

Опытные садоводы уверены – обрезать малину нужно! Питання тільки коли?

Осень - саме відповідний час для обрізки малинника

Це виключно хлопотная пора, и некоторые предпочитают отложить монотонное трудоемкое занятие до весны. Це неправильно.

  • молоді побіги цього року отримають менше питальних речовин, а значить, майбутній урожай скоротиться;

  • в омертвілих стеблях на зимовку встановлюється маса вредителей, що знижує об'єм и вкус собранных ягод. obrezka_maliny

В чем необходимость осенней обрезки?

Є диктує особливість самого ягодника. Мощні корні активно растут до 40 років, на відміну від надземної, двохлітньої. Віддача малини безпосередньо залежить від умов зростання перемоги в перший рік життя. Отдав урожай, он превращается в унилую полусухую веточку.

Виявляється, що обрізка малини осінь — це видалення стеблі другого року життя. Начинается вона в кінці лета або першому десятиріччі осені.

Як правильно обрізати кусти малини

Найкраще починати обрізку відразу після збору урожаю, коли всі солодкі ягоди з'їдені або перетворилися в джем, желе або компоты. Оптимальний час для цього середина серпня. В цьому випадку молода поросль досить зміцнить для зими до настання холоду. Определить двухгодичные побеги просто, они темнее и жестче, присутствуют участки з отшелушиванием і пошкодженнями. 

Якщо малинник великий, а час на обрізку не хватає, цю роботу можна виконати поетапно. kak-obrezat-malinu

  1. Удалення отплодоносивших побегов.

  2. Обрізка сломанних, слабких і пошкоджених пошкодженими стеблями.

  3. Слабые тоненькие молодые побеги тоже удаляем.

Оставляємо тільки самі сильні та здорові побіги. Обрізка проводиться «під корінь». Пеньки оставлять не нужно.

Правила осені обрізки ремонтантних сортів малини

В цьому випадку у садовода есть выбор. Якщо планується зібрати малину два рази, то на кусте виставляють від 5 до 8 побігів, хочеться отримати значний осінній урожай – зрізають усі побіги до одного.

Обрізка малини, пожалуй, головний елемент уходу за культурою. Его цель – здоровье ягодника. Для цього не понадобитися нічого складного:

  • інструмент для обрізки повинен бути острим, інакше рани на рослині будуть довго заживать;

  • не можна оставляти пеньки і обламувати побіги;

  • після обрізки необхідно перекопати грунт з одночасним внесенням підкормки або удобрення.

Малина обрезана – что делать дальше?

Підготовити залишилися побіги до зими. Іх можна зв'язати, пригнути до землі і укрити агроволокном. Найкраще це робити в теплу погоду (від +5 і вище), при більш низьких температурах рослинні волокна становляться ломкими, руйнується їх структура і побіг побігає.

Убрати все вибране. Ціль цього не допустити потрапляння в грунт шкідливих речовин і бактерій. Весь мусор лучше вынести и сжечь.

Ну вот і все! Бажаємо Вам великих урожаїв і смачних ягод!

3088254.jpg