Укр
Кавун Нельсон F1, Томат Еллоу, Огірки Турнір
Графік роботи кол-центру: Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00

Застосування мідного купоросу в садівництві: особливості осінньої обробки.

Применение медного купороса в садоводстве: особенности осенней обработки.

Усі плодові дерева та кустарники підвержені грибковим захворюванням, з якими буває досить важко боротися. Наряду з новими фунгіцидними препаратами не є актуальним надійний і перевірений роками метод —  обробка медним купоросом. На нас лише прост, що навіть починаючий садовод освоить його без праці. А його використання приносить мінімальний збиток навколишньому середовищу.

Когда проводити оприскікування медним купоросом?

Надо сказати, що обробку тепер медним купоросом зазвичай проводять як мінімум 2 рази на рік:  ;весной до распускания почек на растениях, і осені, після опадання листя. Ціль такових одинаків:

  • продезінфікувати кусти та дерева;
  • уничтожити хвороботворні штамми , которие залишаються на поверхні кори дерева або під ним і спокійно «переживають» там зимові морози;
  • виключає можливість наслідку зараження грибковими хворобами.


Якщо рослина в кінці сезону виглядає здоровим, то профілактичні заходи ніколи не будуть лишніми, ведь краще перестрахуватися, чем лікувати захворювання.

Ефективний засіб проти хвороб


Значно медовим купоросом оприскували осінь виноградну лозу, щоб запобігти появі зліших врагів винограду, які поражають зелені органи кустів — мілдью та оїдіума в наступному сезоні, а особливо, якщо кусти піддалися нападу цих хвороб протягом весни та лета. Так як розчин утворює плівку на лозі і трохи стягує кору, то патогенні організми просто не в стані проникнути всередину.

Потім садоводи оцінили захисні властивості купоросу і стали застосовувати його на всіх садових культурах. Особенно популярно воно для боротьби з паршами, філлостиктозом і моніліозом на яблоне і груше, айве. Що стосується кісткових, включаючи сливи, вишні , черешні, аличу, абрикоси, то даний засіб допоможе зміцнити імунітет до коккомікозу, клястероспорозу, повернути курчавість листів персика. Зауважимо, що цей препарат не менш активний у боротьбі з септоріоза і антракноза крижовника і смородини, курчавості листів персика. Также купорос лечить чорну п'ятнистість, ржавчину і мучнисту росу роз.

Особенності осінньої обробки

Сульфат меді є фунгицидом контактної дії. Це означає, що діюча речовина не проникає в саму рослину, а залишається виключно на його поверхні. Тем не менше, створювати заходи по боротьбі з захворюваннями під час дозування плодів категорично заборонено. Це можна робити тільки після збору плодів і завершення листопада. Якщо температура повітря піднялася вище 30 градусів (що рідко, но не буває осінь), щоб краще перенести обробку на іншу день. Це допоможе уникнути хімічних ожогов. Так як сульфат меді швидко смується дощем, то бажано проводити обробіток в день, когда не передбачається випадання осадків. Способ обробки — оприскивание стволів і веток 3 % или 1% розтвором сульфата меди (медного к упороса). Країне важливо не перевищувати допустиму концентрацію розчину, иначе дерева можуть отримати сильніші ожоги.

Як розвести медичний купорос:


  1. Для приготування робочої суміші можна брати стеклянну або емальовану ємність, но не залізну, поскольку в такому випадку не уникнути хімічної реакції іонів медіа та заліза, що веде до повного ефекту від застосування.
  2. Тепла, а не холодна вода сприяє кращому розчиненню кристалів.
  3. Процедура приготування розчину,  ;а потім і оприскивания обов’язково проводити в резинових перчатках і в респіраторі!
  4. Раствор заливають в бачок апарата для оприскивания.
  5. Робочу рідину необхідно витрачати протягом 10 годин, більше зберігати її. не можна.
opryskivanie-mednym-kyporosom.jpg



Багато цікавить питання, яким має бути концентрація розчину медного купоросу для осінньої обробки. Відповідь просто: якщо у весенне-літній період ви помітили на рослинах ознаки грибкових захворювань. , щоб краще приготувати більш концентрований, лікувальний розчин. Якщо в період вегетації на рослинах не було жодних ознак захворювання, тогда можна обійтися 1% раствором.

  • 3%-на, лікувальна (300 г на 10 л води);
  • 0,5-1%-на, профілактична (50 -100 г на 10 л води).


Не слід удивлятися, что чим більше води, тем колір буде насиченіше , а не наоборот. Більша концентрована суміш буде яскраво-голубої окраски, а менш концентрована — вираженого синю.

Важливо знати, що для молодих плодових культур (до 6 років) достаточно 2 літри розчину на 1 дерево, а для старших  — до 10 л.


Бордосская суміш


Добавление в вышеупомянутый раствор извести является собой, так называемую бордосскую суміш. Применение відомо значно посилює фунгіцидні властивості купоросу. Сейчас у магазинах продаються вже розфасовані компоненти для цього в потрібних пропорціях. Но як приготувати бордосну суміш у домашніх умовах?

Для 1%-ної концентрації потрібно:

  • 100 г медового купоросу;
  • 150 г ізвести ;
  • 10 л води.

Щоб отримати 3%-ну суміш, необхідно розчинити втроє більше відома і купоросу в тому же кількості води.

Приготування бордової суміші:

  1. Купорос розчинити в 1 л гарячої води, зробити це надо в неметалевій ємності.

  2. Когда він розчиняється без залишку, додайте 4 л води.
  3. В іншій ємності, в залишилися 5 л води розчиніть відомість.
  4. Раствор купоросу тонкою струменем влити в розчин ізвести (тільки так, а не наоборот).
  5. Получену суміш пропустити через марлю.
  6. Залити готовий розчин у бачок оприскувача.


Щоб суміш краще трималася, можна додати на 10 л готової рідини 10 г сахара.

Перед оприскиванням слід зрізати пошкоджені після хвороби частини рослин (якщо такі є), убрати і зрізати опавшую листь.

obrabotka-yabloni-mednym-kuporosom.jpg


Такі прості заходи профілактики дозволяють випередити дуже багато захворювань розтей, которие проявляють себе, як правило , в період цвітіння, зав'язки, или дозування плодів. Думаю, много согласятся с тем, что передупередити краще, чем лечити, тем більше, що профілактика проводиться позднішою осінь або ранній весной, а це, як відомо, період покоя растений.

Можна впевнено сказати, що медний купорос у садоводстве — незамінний інструмент у вигляді простоти використання, ефективності та невеликих витрат.

Товары участвующие в обзоре
220.00 грн
Все цены
  • Розница
    159.00 грн
  • Стандарт
    198.00 грн
  • Голд
    167.00 грн
  • Платинум
    159.00 грн
Подробнее
44.00 грн
Все цены
  • Розница
    29.35 грн
  • Стандарт
    32.60 грн
  • Голд
    31.00 грн
  • Платинум
    29.35 грн
Подробнее
4 300.00 грн
Все цены
  • Розница
    3 515.00 грн
  • Стандарт
    3 900.00 грн
  • Голд
    3 710.00 грн
  • Платинум
    3 515.00 грн
Подробнее
Сообщить о поступлении
30.00 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
33.00 грн
Все цены
  • Розница
    24.50 грн
  • Стандарт
    29.70 грн
  • Голд
    24.70 грн
  • Платинум
    24.50 грн
Подробнее
Нет в наличии