Один із найбільш важливих елементів для здорового росту та повноцінного розвитку рослин – азот. Насправді він відповідає за активний ріст листової маси, рост нових побігів, В тих або інших кількостях азоту необхідні всім рослинам на протязі всього періоду вегетації. Наша задача – навчиться розпізнавати симптоми азотної недостатності у рослин і забезпечити своєчасне внесення удобрень.
Значно симптоми проявляються на більш старих листках і поступово переходять в,  ;к більш молодим частинам побігів. При легких формах захворювання зелені листя стають бледно-зеленими, і можна спостерігати покраснение жилок і черешков. Оглядаючи черешки, можна виявити початковий стадій азотної недостатності у рослин.
По міри прогресування «хвороби», згодом тимчасові листя стануть спочатку рівномірно хлоротичними, а жовто-білими (включаючи жилки) і можуть деформуватися або скручуватися. Може виникнути передчасне відмирання та опадання. Розростання залишаються в росте, у них утворюється менше стеблей, квітки і зав'язки плодів опадають. Це призводить до значного зниження урожайності.
Азот у великих кількостях потрібен плодово-ягідним культурам ( ежевика, малина, вишня) і декоративно-ліственним (фіалки, піони, рози). У якості удобрення, як правило, для них використовують амміачну селітру з розрахунку 25 грамм на 1 м2 ґрунту.
Таке ж кількість азоту, необхідного і овочевим культурам, таким як капуста, перец, баклажани, картофель. Особенно важливо використовувати азотне покращення під час посадки та в період активного періоду. росту і цвітіння. Картофель – це культура з неглибокими корнями, зазвичай добре росте в піщаному добре дренированном грунті. Однако в такому ж грунті невеликий вміст органічних речовин, і може викликати вимивання харчових речовин.
Морковь, ог урци, помідори, свійок і кукурудза вимагають меншої кількості азоту, приміром 20 грамм амміакової селітри на 1 м2. А ось пряні культури, лук, редіс і ранній картопля потребують азоту ще менше, не більше 15 грамм на ту же площу грунту.
У період благоприятної погоди важливо забезпечити швидкорозвиваючим рослинам хороше вплив азоту , чтоби вони могли досягти максимальної продуктивності. Найбільше оптимальний варіант – вносити покращення до того моменту, когда з’являться визнання кислотного голодування. Фахівці рекомендують використовувати мінеральні покращення ранньої весни, разу після посадки культури, після чого регулярно 1 раз на 2-3 неділі проводите підгодівлю.
Високий рівень вмісту органічних речовин може поліпшити структуру ґрунту та її здатність утримувати вологу та живильні речовини. Для підвищення рівня азоту можна застосовувати органічні речовини та речовини, ;компост або торф. Для них, кто використовує карбамід або будь-які органічні удобрення найбільш ефективно і безпечно носити підкормку в осені й період, це запобігає пошкодженню листя і допоможе позбавити садові рослини від ранніх заморозків.
Часті дощі, затоплення або черезмерний полив виймають із ґрунтового азоту, що може призвести до його недостатності. У засушливі періоди руйнується впивання води та харчових речовин, що може призвести до незбалансованого поступлення азоту. Для наявності азоту для рослин також важливу роль відіграє роль рН грунту. Як низький, так і високий рівень рН неблагоприятно знижується на здатність рослин споживати азот.