Укр
Кавун Нельсон F1, Томат Еллоу, Огірки Турнір
Графік роботи кол-центру: Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00

Кліщ – насекоме чи тварина?

Клещ – насекомое или животное?

Клещі частіше всього викликають негативні емоції, від брезгливості до відкровенного жаху. Дійсно, в їх зовнішньому вигляді і образі життя є щось відштовхуюче. Але незважаючи на таке відношення, це не мешає 54617 видам клещей жити поруч з людиною і прекрасно себе почувати.

Старшие родственники клеща

Оказывается, насекомые – те ж тваринні, обширна група беспозвоночных членистоногих істот, живущих поруч з людиною. Клещи, на перший погляд, від них не відрізняються. Але якщо придивитися уважніше, розниця стане помітною навіть неспеціалісту: 

  • менше число ніг;
  • голова без усиков;
  • туловище ділиться на два, а не на три сегмента.

Така внешність характерна для більш древніх організмів – паукоподібних.

Середня обитання і зовнішній вигляд

zemljan-klesch.jpgТака величезна кількість (більше 54 тисяч видів) стала можливою із-за мікроскопічних розмірів клещей. Середній розмір не вище 0,2-0,4 мм, величина найбільших не більше 5 мм. Туловище у них цільне, так звана головогрудь, чотири пари ніг, чотири очі. Тело клеща м'яке, але в деяких видах захищено хитіновим панцирем. Условно всіх клещей можна розділити на кілька основних груп.

  1. Сапрофаги (падальщики) або хищники , способные поедать более мелких людей и себе подобных. Я є більшістю клещей. Вони живуть, як правило, у верхніх шарах землі і відіграють важливу роль в освіті гумуса.
  2. Паразити, живучі за рахунок тварин і людини. Іх відносно трохи. Це так звані іксодові клещі. Самые известные таёжный (лосиный) и собачий. Ареал їх поширення охоплює величезну територію, від тундри до напівпустинь. Невеликий по розмірам клещ, насосавшись крови, збільшується в кілька разів. Вони досить малоподвижні, рождаются в грунті, а для нападу збираються на траву і сидять, розтопивши першу пару лап з чутливими рецепторами і забезпечуючи жертву. Опасні вони перш всього тим, що в їх слюні містяться збудники смертельних захворювань. Заражение відбувається одномоментно з укусом. У слюне клещей знаходяться збудники енцефаліту, сипного тифа і геморрагічної лихорадки.
  3. Вредителі овочевих і плодових культур. Вони мають колюще-сосущий ротовий апарат. Вред рослинам наносять не тільки дорослі особи, але і особини. Колонии селятся на листьях або стеблях и буквально виедают их изнутри. 

Хищники на огороде

Мелкие хищники гаряче всього селяться саме на тих культурах, які мають особливе значення для юга України.

sposoby-borby-s-kleschami.jpgБурый томатный клещ

Мелкое животное ржавого окраса. Взрослі особини і особини «любят» всіх представників пасленових (перец, баклажани, картопля), але особливу увагу поділяють томатам. Їх колонії активно розмножуються в захищеному і відкритому грунті. Заражене рослина набуває бронзовий відтенок, плоди покриваються пробковою тканиною і в кінці кінців гинуть. 

Двупятнистий і широкий клещ

Паразитують на рослинах баклажана і перца у відкритому грунті. Широкий клещ представляє особливу небезпеку і в теплицях. Поражают молодые побеги и цветы. Больні рослини легко пізнати по скрученим листям і деформованим, в рубцях, плодах.

Паутинний клещ

Найбільш формований шкідливий. Чаще всего паразитирует на бахчевых культурах, томате и огурце. Особливо вреден в умовах закритого грунту. Живет і питається на останній стороні листів, оплетая їх паутиною і висасивая соки. Результат його діяльності – «мраморні» п’яти на листях, засихання, опущення листів і зав’язків.

Корневий луковий і чесночний чотириногий клещ

Влаголюбивий і теплолюбивий. Ідеальна середа життя – температура вище 13 градусів і вологість більше 70%. Дуже плодовитий. Проникают в зрелые луковицы через донце и селятся между чешуйками. В результаті луковица гниет и разлагается. Паразитують не тільки на овочах, з «вдоволенням» селиться на луковицях квітів і корнеплодах. Особый вред наносится овочам при збереженні.

Як захистити урожай

У боротьбі з кліщем практичною допомогою застосовуються профілактичні дії, спрямовані на поширення популяції та повне знищення. 

kleshchi.jpg

Профілактика

Це в перша чергу уничтоження рослинних залишків на ділянці і глибока зяблева спашка в умовах відкритого грунту. Тщательная дезінфекція в теплицях і уничтожение сорняков. Обеззараживание посадочного матеріалу. Ящики і рами можна промити 10% розчином каустика або залізним купоросом. Поврежденні вредителем листя або рослини слід негайно уничтожити. При виявленні великої колонії застосовуються хімічні засоби захисту.

Професійні способи уничтоження клещей

Слід пам'ятати, що всі кліщі відрізняються особливою шкодочинністю в засушливий період. Своєчасна обробка посівів акарицидами і знезараження розсади і посевного матеріалу дозволяє знизити шкоду, і захистити урожай. В розпорядженні овочів три групи препаратів.

  1. Хлорсодержащие соединения. Оказують фатальну дію на клітини, особливо ДДТ і гексахлоран. Головний їх недолік – слабкий вплив на яйця і поступове приєднання до хлору після пошкоджень клітин. Крім того, ці речовини виключно ядовити для людини. 

  2. ФОСи. Препараты на основе фосфора. Вони згубні для вредителей, але також, як і в першому випадку часте їх застосування викликає привикання і не надає належного впливу.

  3. Акарициди. Препараты третього покоління. Можуть бути контактними, кишечними, системними або фумігантами (воздействовать на вредителей через органи дихания). Іх можна розділити на:

  • інсектоакарициди;  ;pautinnyiy-kleshh-na-ogurtsah.jpg
  • препарати на основі перетроїдів;
  • препарати сера і брома;
  • гетероцикли з азотом;
  • специфічні акарициди.

Усі вони мають масу переваг : 

  • ступінь високої активності;

  • низьку стійкість;

  • низька токсичність;

  • невеликий витрата діючого речовини;

  • розташування в короткі терміни (продукти розпаду не накаплюються в тканинах);

  • ефективність при низьких температурах.

Найбільш ефективні інсектоаккарициди

«Актофіт» - біоінсектицид кишечно -контактного дії. Ефективний проти паутинного клітина. Нетоксичен для теплокровних. 

«СуперБізон» - системний інсектоакарицид на основі фосфорорганічних сполук. Діє відразу ж після обробки, речовина проникає всередину рослинних тканин і знищує популяцію клітин.

«Ніссоран» - акарицид контактної дії, що відрізняється одинаково смертельним впливом не тільки на дорослих особей, но и на яйца и личинки клещей.

«Санмайт» - ефективний на всіх етапах розвитку кліща. Акарицид нового покоління. Відмінні особливості – безпека для рослин, мінімальна токсичність і подовжений період активного захисту.

Усі препарати відмінно сумісні зі стимуляторами росту та допомагають не тільки захистити рослини, але й повысить их стресостійкість.