Укр
Кавун Нельсон F1, Томат Еллоу, Огірки Турнір
Графік роботи кол-центру: Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00

Трипси на овочевих культурах: як боротися?

Трипсы на овощных культурах: как бороться?

Крошечных насекомых со своеобразным строением тела вперше описав Карл де Гір у першій половині 16 століття. До цього часу виявлено понад 6000 видів, сотні з яких – небезпечні рослинноядні шкідливі речовини. Їх об'єднує приховане існування і швидке масове розвиток особин, крім того, зараженим може виявитися єдине рослина з кількох, що затрудняє виявлення очага інфекції.

Врага потрібно знати в обличчя

Як виглядають трипси? Узкі крила з довгою бахромою по краях, колюче-сосущий ротовий апарат, незвичайна плодовитость (до 15 поколінь у рік), всеядність – трипси поражають усі види культурних рослин, включаючи декоративні. Борьба з ними – складний процес, в якому не обійтись без карантина. 

Частіше всього очаг заражень помічають за зміненим окрасом (пожелтенням) або втрати природного кольору листів і стеблей. Внаслідок цього пошкоджена тканина відмирає, провокуючи ув'ядання і гібель рослини. Масове ураження шкідливими організмами викликає викривлення стебла, деформацію квітів і зав'язків, сріблясте окрашивание листів. Питаючись клітинним соком, колонія трипсів загрязняє рослина своїми виділеннями і є переносником фітопатогенів. Більше всього від цього страждають насінники овочевих культур.

Разноядный трипс

Имеет темный окрас, є яскраво вираженим поліфагом. Рекомендується селитися в квітках овочевих рослин. Повреждает в основному соцветия и завязь.  

tripsy_na_ovoschah.jpgТріпс на огурцах частіше всього поражає рослини закритого грунту. Вредителі потрапляють туда з луком-сеянкой при вирощуванні на перо або ущільненні посадок. Трипси можуть зимувати в сорняках, що залишилися на ділянці або на необробленої землі. Самка відкладає до 100 мелких яиц, з яких через тиждень на молодих рослинах огурца з'являються личинки. Вони починають активно питаться. На листях спочатку з'являються світлі п'яти, вони швидко теряют тургор і колір, а в наслідку відмирають. Більший очаг зараження може привести до гибелі абсолютно всіх рослин. 

Трипс на капусті ранніх сортів може пошкодити 38% і на пізніх 34% майбутнього врожаю. При масовому пошкодженні листя повністю обесцвечиваются і скручуються, листя відстають в росте, а кочан не утворюється. Тріпси дуже швидко розмножуються і заселяють весь участок. Наноситься вред и маточникам, побеги с цветами приобретают синеватый цвет, а семена не образуются.

Луковий або табачний трипс

Найбільш формований вид трипса. Колір – темно-бурий, довге тіло до двох міліметрів, частіше всього живе між чешуйками луковиц. Цей вид насекомих добре відомий на півдні України та завдає шкоди не тільки луку, але й безлічі інших овочевих культур, наприклад, бахчевим. lukoviy_thrips.jpg

Холодний час року вредитель проводить в грунті і всевозможних рослинних остатках. При збереженні насіннєвого матеріалу лука і чеснока вище 18 градусов, вредители прекрасно себе почувають, заражая посадочный матеріал. Личинки, вилупившися в цей час, знаходяться безпосередньо в тканині луковиці. Очаг зараження проявляється на посевах дуже рано (квітень-май). Листові пластини покриваються білими пятнами, які при великому пошкодженні сливаються, луковица у пошкоджених рослинах невелика і деформована. У подальшому колонія паразитів переміщується на найближчі рослини.

Ефективні способи захисту

Дотримання простих правил агротехніки та умов зберігання насіннєвого матеріалу, підтримання чистоти на ділянці дає істотну перевагу в захистите від вредителей.

Предупредить легче чем лечить! Профілактичні методи

  • глубокая зяблева спашка (25-27 см);
  • своєчасна уборка та уничтоження сорняків і минулих років рослинних залишків;
  • дотримання температурного режиму при збереженні насіннєвого матеріалу;
  • притягнення природних врагів трипсів (божих коровок, златоглазок, мух-журчалок);
  • внекорневі підкормки, що змінюють біохімічний склад рослинної тканини (хлористий калій, витяжка суперфосфату).

Народні способи захисту

Крім того, засіб від тріпсів можна знайти буквально під ногами. Якщо очаг зараження допоможе невеликий настійний бархатцев, корней одуванчика, листів томата або чистотела. Хороші результати дає витяжка з ізмельченого лука або чеснока. Водний настій відставляють протягом суток і оприскують рослини.

Інсектициди - самий швидкий і дієвий метод позбавлення від трипсів 

У разі масового зараження або великої площі посадок на допомогу прийдуть професійні засоби захисту рослин. Сьогодні існує безліч інсектицидів для боротьби з трипсами. Найкраще залишити свій вибір на інсектицидах системної дії. Вони відрізняються більш тривалим захисним періодом, і навіть падіння осадків не знижує їх ефективності. Діюча речовина таких препаратів проникає глибоко в тканини рослини, роблячи його ядовитим для шкідливого організму. Негативної дії на ріст і розвиток культури немає. Які препарати найбільш ефективні при боротьбі з трипсами?zdorovye_ovoschi.jpg

Актеллик

Високотоксичний інсектицид Актеллік 500 ЕС – це концентрат емульсії, призначений для боротьби з мілкі насекомими у відкритому і закритому ґрунті, а також у складах. Від аналогів на ринку його виділяють:

  • ефективність впливу на багато видів наслідків;
  • практичність у використанні;< /li>
  • невисока вартість.

Вертимек

Вертімек 018 ЕС – контактно-кішечний інсектицид, що випускається компанією Syngenta у формі концентрату емульсії. Він з успіхом діє на рослинних паразитів (клещей і трипсов). Попадаючи на поверхню листів препарат повністю їх покриває. Контакт з вредителем відбувається набагато швидше. Полная гибель насекомых наступает уже в течении двух суток. Невеликий витрата на 1 л води достатньо 1 мл концентрату, а також відсутність ожогов на росте після обробки - це головна перевага. 

Конфідор

Один із найпопулярніших інсектицидів контактно-системної дії. Інсектицид Конфідор від Bayer відрізняється тривалим періодом активного захисту. Має високий рівень стійкості від смива осадками. Може вноситися під корінь разом з мінеральною підкормкою.


Неважливо, який обсяг овочів ви отримуєте зі своєю ділянкою – кілька кілограмів або тонн. Забота про здоров'я рослин у кожного огородника на першому місці. Наверняка є і свої власні перевірені часом секрети захисту від власників. Поділітесь ими, так ми зробимо наші сади і огороди «чище», а продукцію якісніше.