Укр
Кавун Нельсон F1, Томат Еллоу, Огірки Турнір
Графік роботи кол-центру: Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00

Вирощування моркви як бізнес: у чому секрет великого врожаю?

Выращивание моркови как бизнес: в чем секрет большого урожая?

Морковь - весь відомий і незамінний корнеплід, який існує протягом усього року. Тому не дивно, що багато сільгоспвиробників розглядають цю рослину як джерело стабільного доходу.

Морковь - культура, яку вигідно вирощувати!

Чим морковка приваблива для виробника?

  • зберігає товарний вид круглий рік;
  • є можливість оптової реалізації;
  • широкі можливості збуту – магазини, ринки, заклади громадського харчування;
  • можно не застрахуватися від збереження залишків у сховищі;
  • невелика собівартість возделывания і малі витрати на зберігання.

Залежно від сорту та умов вирощування середня врожайність культури становить 500 ц/га при 100% рентабельності. Реалізовывать урожай выгоднее позднее восени и ранней весной. В апреле, наприклад, ціна на овочі вище в 4 рази, в порівнянні з літніми.

39096061the-healthy-crunchy-carrots-for-your-kids.jpg

Несомненним плюсом є і те, що морковь холодостійка. Семена здатні проростати вже при +4, а всходи переносять заморозки до -5. Культура краще інших пристосована до повітряного засихання, а різноманітність сортів і гібридів дозволяє отримувати відмінну товарну продукцію не тільки на легких піщаних грунтах, але і на суглинках і торфяниках, а також на важких чорноземах. Морковь може бути хорошим предшественником для багатьох овочів.

Що необхідно для «морковного» бізнесу?

  1. Земельний участок. Це не обов'язково повинен бути сотний гектар. Сучасні технології дозволяють отримати до 1 тонни овочів з сотки, тому підійде – пай, приусадебный участок або орендований наділ.
  2. Обладнання. Необхідність того або іншого інвентарю диктує площу посадок. В одному випадку це достатньо буде мотоблока, в другому необхідний культиватор і сеялки точного висіву, комбайн для збору урожая.
  3. Семена. В залежності від ваших побажань, грунту, клімату і споживчого запиту у вашому регіоні, можна підібрати відповідні за терміном созревания, смаковими характеристиками, семена моркови відповідного сортотипа. Асортимент семян дуже широкий, підібрати відповідний сорт або гібрид не складно. Відеовиробники семян можуть порадувати фермера низькими цінами, а ось зарубіжні відрізняються більш високою якістю і відсотком у такому вигляді.
  4. Удобрення та засоби захисту рослин. Какие именно удобрения, сказати складно. Все залежить від того, наскільки істощена грунт, яка культура була предшественником, ph грунти, на якій ви плануєте вирощувати морковь.
  5. Хранилище для готової продукції та надійні партнери для збуту.
  6. Особистий. Навіть якщо висадку насіння, культивацію, збір урожая ви плануєте проводити за допомогою техніки, вам знадобляться люди для охорони, і ще для сортування та відвантаження зібраної продукції. Чем більше площа посева, тим більше працівників вам понадобиться. Плюс в тому, що це сезонні роботи.

Як виростити великий урожай моркови?

Предложим господарство приобрело семена моркови хорошого сорту, а урожай не порадував. Чому? Хитрость в тому, що кількість і якість убраних корнеплодов залежить не тільки від посевного матеріалу, але і від технології вирощування.

4277.jpg

"Правильный" участок! Морковь не виносить захоплення, тому вибирають добре освітлені в теченні всього дня участки, уклон орієнтуються з півночі на південь.

Підготовка грунту. Найкращими предшественниками будут бобовые и картофель по одной простой причині – ці рослини «чистят» поле від сорняков. Грунт повинен бути в міру рыхлим і вологим, але самое головне – вирівняним.

Соблюдение сроков посева:

  • пучковая продукция – під зиму до моменту замерзання грунту;
  • для ранней продукції – з першою можливістю виходу в поле;
  • для зберігання – із середини весни та до початку червня;
  • повторные посеви – в південних регіонах, при наявності капельного орошения.

Вибір сорту. Він залежить від вибраної стратегії виробництва, гібрид або сорт, дражовані або протравлені. Для промислового вирощування рекомендовано наступне:

  • «Амстердамська» - високі споживчі якості;
  • «Ред Кор» - дається на важких грунтах;
  • «Талісман» - урожайний сорт;
  • «Леандр» - для зберігання та переробки.

Гібриди, як правило, більш толерантні квітучості та видовим фітопатогенам, більш стресостійкі. У будь-якому випадку рекомендації по вирощуванню у кожного сорту або гібрида свої, головне не помилитися з якістю. Семена моркови містить великий об'єм ефірних масел, це обуславливает повільне проростання. Чтобы входы были дружными необходимыми дражированными семенами годичной давности. Найкраща якість може гарантувати тільки великий перевірений постачальник.

Удобрення. Важливо враховувати високу чутливість корнеплода до органу. На удобреному свіжому навозі участку морковь повинна бути другою, а кращою третьою культурою. Хорошей підкормкою можуть бути фосфорні та калійні покращення. А якщо овоч планується закладати на зберігання, дозу внесення калійних покращень збільшують.

Деякі особливості вирощування

При всій своїй неприхотливості «королівський» овоч виявляється надзвичайно вимогливим до деяких факторів.

Ступінь вологості грунту: «дорослим» корнеплодам жара не страшна, але на початкових фазах зростання рослини влага просто необхідна. Поливать нужно обильно, но убегать заливания. В період формування корнеплода морковь поливають не частіше разу в тиждень, а за дві неділі до збору урожайних полив прикращають.

oroshenie-morkovi.jpg

Соседство с сорняками: морковь саме та культура, яка абсолютно не переносить сусідство сорняків. Уничтожать їх можна вручну або використовуючи гербициди виборчого дії.

Вредителі: у порівнянні з іншими корнеплодами, морковь уражена хворобами та шкідливими меншими. Главные ее враги – морковная муха и проволочник. Вибавитися від них можна за допомогою спеціально призначених інсектицидів. Але якщо у вас не надто велика площа засіву і ви ярий сторонник національних методів лікування, то можна спробувати деякі бабушкині способи. Хто знає, можливо, вам допоможуть, тут головне контролювати результат і не допустити збільшення популяції шкідливих організмів до цих масштабів, при яких вже навіть професійними інсектицидами важко впоратися з очагом ураження. Ось деякі народні методи:

  • полив слабким розчином марганцівки (1г на 5л води);
  • полив розчином аміачного спирту (50г на 10л води).

Овощ багатий мікроелементами та вітамінами, про його користь знає кожна людина. Морков вживають в їжу щодня, в різних стравах, як в сирі так і в переробленому вигляді, в кожному будинку і в сім'ї. Реалізувати можна навіть маленькі морковки, які раніше йшли на корм. Ця ідея належить Майклу Юрошеко, і вона стала нам настільки успішною, що з'явився спеціальний сорт Baby carrots.

Успіхів Вам, і великих урожаїв!

Товары участвующие в обзоре
Сообщить о поступлении
22 561.20 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
17 815.50 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
4 765.20 грн
Нет в наличии
Сообщить о поступлении
2 591.70 грн
Нет в наличии