Укр
Кавун Нельсон F1, Томат Еллоу, Огірки Турнір
Графік роботи кол-центру: Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00

Фітофтороз томатів – не вирок! Профілактика та лікування бурої пятнистості помідорів.

Фитофтороз томатов - не приговор! Профилактика и лечение бурой пятнистости помидор.

Вторая половина лета. Удушающая жара днем и влажная прохлада ночью. На рассвете яскрава зелень листів перетворюється в «серебро» із-за обильної роси. Красиво? На перший погляд – так, але для огородника це час привід для беспокойства. Такі умови ідеальні для розвитку фітофтороза. «Пожиратель растений» здатний знизити урожай від 10 до 50%, а в деяких випадках його повністю знищити. Неужели поява некрасивых бурих пятен на листях приговор для томатов? І чи є ефективний засіб проти злостного захоплювача?

Страшне слово «фітофтора»

Phytophthora infestans - простій гриб, що володіє феноменальною здатністю. до розмноження, всього одна ніч і потужне рослина перетворюється в висохлу мумію з почерневшими плодами. Спори гриба подаються з картопляними клубнями, зимують в них, а весною просипаються, з легкостю «перелетная» на «любимые»  томати.

Перші визнання ураження фітофторою

Все починається з невеликих бурих п'ятень з білим нальотом, ими покриваються листя, стеблі та плоди. Очаг захворювання поширюється внизу вверх. Відметини одинаково швидко розтуть вширь і вглиб. У суху погоду пошкоджена тканина висихає і відмирає, якщо сира – гниет. Обидно і то, що зняті цілком здорові плоди, також заболюють і чорніють. fitoftoroz_tomata.jpg

Пораженные фитофторой растения гибнут от уменьшения асимиляции, проще говоря от удушия, больные плоды не пригодны в пищу, а насіння отримане від хворого рослини в будь-якому випадку зараження патогеном.

Що любить фітофтора?

Гриб спеціалізується на пасленових. «нежно» любить картоплю, томат, іноді поражает баклажан. Ежегодні недобори в Україні можуть становити до 70%. Длітельный період холодної вологої погоди завжди супроводжуються спалахами епітофотів. Фітофтора, як і будь-який інший гриб «обожає» сирість, оптимально не менше 95%. Спори проростають в капельній волозі, роса в цьому випадку ідеальна середа, а якщо температура тримається в межах 20 градусів, інкубаційний період не перевищує 3 днів.

Профілактика фітофтороза

Іноді починаючі огородники, самі того не підвищуючи, створюють ідеальні умови для шкідливого гриба. Задати фітофтору в зародише допоможе наступне: mulchirovanie_tomatov_solomoi_.jpg

  • посадки картоплі і помідор потрібно обов'язково розділяти;
  • дотримання правильного розташування між рослинами, загущені посадки створюють ідеальні умови для фітофтори;
  • прищипивание листів нижнього яруса і пасинків на томатах – забезпечує оптимальне провітрювання в ряду;
  • освобождение посадок від рослинних залишків (засохлі та пошкоджені листя) і сорняків;
  • практичное поливать томати під корінь, дождевание тільки «помогає» заболеть;
  • повне мульчування грунту;
  • обробка препаратами, що передбачають розвиток хвороби.

Багато овощеводы, прочитав все це скажуть: «Да, все вірно. Но что делать если под томаты отведена не сотка-две, а целое поле? І що робити з погодою, від заряджених на кілька недель холодних дощів не врятує ніякого укривного матеріалу.

Борьба з фітофторою – це в першу чергу профілактика і захист.

Передупередити легче чим вилечить

Борьба за урожай починається задовго до того, як перші семена упадуть у землю.

  • Просторова ізоляція та севооборот істотно знижує запас інфекції в грунті.

  • Томати любят добре провітрювані ділянки, без наявності повітря.

  • Дотримання оптимальних термінів посадки та густоти. стояния.

  • Строгое следование агротехники: прополка, рыхление, полив и подкормка

poliv_tomata.jpgПравила, які важливо дотримуватися

  1. Не сажать рядом и после «родственников» - особливо після картопля;

  2. Не заглиблювати і не загущати посадки;

  3. Не залишати на стеблі нижні листи, на грядці до 1-ї кістки, у теплиці до 2-3;

  4. Не створювати умови для збереження вологи та повітря, випалювати сорняки, рыхлить землю;

  5. Не зловживати поливами. Довіряти рослинам – у них потужна корнева система, здатна брати влагу з глибинних шарів.

  6. Не забувати про «сухому» поліве, земля в міжряддях повинна бути завжди рыхлой.

  7. Не оставляти  ботву на участку, рослинні залишки уничтожити, а грунт продезінфікувати. Для цього підійдуть такі біопрепарати, як фітоспорін і триходермін.

Правильный выбор сорта

Усі захисні заходи безмисленні, коли на участку вже є очаг захворювання, про здоров'я томатов слід позаботитися в момент висіву насіння.На жаль сортів томата, абсолютно толерантних до фітофтору, не існує. Відносно стійкі ранні сорти. Поздніе сорти або осені посадки (в теплиці) поражаються найбільш сильно.

Було помічено, що високорослі томати поражаються грибком значно менше, ніж низькорослі. Ультраскороспелі сорти та гібриди (від вихідних до технічної спелості 85-90 днів) також знижують ризик втрати урожаю.  Вони в повному сенсі слова «ускользают» від захворювання.

Борьба з фітофторою народними методами

Крім професійних засобів захисту рослин існує кілька нетрадиційних способів боротьби з недугою. Можливо один із таких способів допоможе і вам. Іноді найпростіший метод виявляється самим дієвим. 580.jpg

  • Мульча. Вона знижує вологість, під нею розвивається «хороша» мікрофлора, в тому числі і природні враги фітофтори.

  • Медная проволока. Кусочком зачищеної медної проволоки протирають ствол помідора на висоті 5 см від землі. Медь в цьому випадку – шлагбаум для спору грибка та інфекції.

  • Раствор чеснока. Отличное средство профилактики. Ім оприскують кусти, використовуючи на кожну по 100-200 мл.

  • Молочна сиворотка або кефір. Молочная кислота вбиває спори гриба, хороші результати дає еженедельное опрыскивание. Для цього в 10 літрах води розводять 1 літр сиворотки.

  • Замедлить розвиток хвороби може відвар гриба трутовика, стійкий до побегів сосни або солевого розчину.

Професійні методи боротьби з фітофторозом томатів

Решаюча роль у поширенні та лікуванні фітофтороза має обробку фунгіцидами. Схема препаратів завжди строго індивідуальна, в її основі – прогноз розвитку захворювання і регламент застосування препарату.

Обробці піддаються семена, розсада, або вже дорослі повноцінні кусти, на яких є ознаки прояву фітофтороза. Для оприскивания підходять фунгициди системного, контактного або контактно-системного (комбінованого) дії. Дуже хороші результати в боротьбі з бурою п'ятнистою помідор показали такі препарати:

  • «Акробат МЦ 69%» - системно-контактний дуже ефективний фунгіцид, який успішно подавлює популяції Phytophthora infestans. і не викликає привикання.

  • «Ридоміл Голд» - двокомпонентний фунгіцид широкого спектру дії. Його з успіхом застосовують як для профілактики, так і для лікування захворювань. Ефективний навіть при зниженні температури, що забезпечує тривалий період захисної дії.

Оприскивание необхідно проводити кілька разів протягом періоду вегетації, в деяких, особливо важких випадках, коли очаг хвороби дуже широкі, суммарна кількість обробітків може досягати 5 і навіть 7 за сезон.

Крім цього хороші результати дає підкормка стимуляторами росту, наприклад «Сеньор Помідор» - комплексний препарат отечественного виробництва, що регулює процеси росту і прискорює созревание.

І ще, хороша «привівка» може служити і своєчасна підгодівля рослинними мікроелементами, наприклад, калієм і фосфором. Це підвищує сопротивляемость рослин і стимулює созревание плодів. А ось лишній азот у грунті, грає роль спускового крючка для хвороб, особливо у вологу прохолодну погоду.

  • Вертимек ціна краще, ніж у конкурентів, замовляйте міцелій грибів – тільки якісна продукція з доставкою.
  • Затіняюча сітка з доставкою по Україні – найкраща покупка для фермерів та дачників, підберіть отрута для щурів у нашому каталозі.
  • Гезагард гербіцид – консультанти дадуть відповіді на всі ваші запитання, а якщо хочете рідоміл голд купити в Одесі – запрошуємо до нашого магазину!
  • В інтернет магазині для саду та городу Sezon можна купити насіння, а також пакетоване насіння з доставкою в Київ.
  • У нас завжди є медян екстра за доступною ціною, а якщо вам необхідно гербіцид ураган купити – магазин Sezon тільки найкращі продукти від українських та світових брендів!