Укр
Кавун Нельсон F1, Томат Еллоу, Огірки Турнір
Графік роботи кол-центру: Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00

Як правильно зберігати цибулини квітів зимою?

Как правильно хранить луковицы цветов зимой?

Луковичные многолетники самыми первыми встречают весну, оживляя унылые клумбы. Виділяються максимальною яскравістю і різноманітністю форм літом. Вони беззахисно-нескромни в засипаних опавшими листями осінніх садах. І навіть у самих маленьких квітниках завжди знайдеться місце для парочок тюльпанів чи лілій.

Простота в уході

Усі луковичні дуже просто виростити, таке під силу навіть починаючим квітоводам. Собственно, ухід для такого квітника зводиться до кількох умов:

Посадка. Признаком усіх луковичних є четке розділення фази життєдіяльності. Вони цвітуть, дають семена і луковиці (дітки), потім земляна частина гибне і настає період покоя. В залежності від виду або сорту посадка здійснюється під зиму або ранньої весни.

lukovici cvetov. jpg

Полив і підкормка. Для весняних квітів зазвичай достатньо зберігатися в грунтовій влазі, для квітучих в літньо-осінній період необхідний регулярний полив. Підкормка вноситься у вологу грунт, а само удобрення не повинно касатися самих луковиць, азотні удобрення рекомендується застосовувати на самому початку вегетації.

Підготовка до періоду покоя. Тут важливо видалити квітоноси відразу після закінчення цвітіння, листя можна залишити. Виглядають вони непрезентабельно, але процес фотосинтезу в них дуже важливий для здоров'я рослин. Коли вони остаточно відомрут їх можна обрізати, а луковицю залишити «віддихати». Но правильно їх викопати і зберігати до наступного сезону.

Зачем викапывать луковиці?

Відповідь кроється в особливостях самих растений. Якщо луковиці не викапують після відмирання верхньої частини рослини, то з часом вони обмельчают або банально вимерзнуть в холоді. Особливо вимогливі до агротехніки тюльпани попугаевидных і лілейних сортів, гладіолуси і фрезії. Чем більш приваблива форма або відтенок квітки, тим він більш капризен. «Ленивие» квітоводи зазвичай користуються меншою мірою виразними багатолітниками.

Без особливої заботи, в теченні кількох років здатні рости нарциси, мишиний гіацинт (мускарі) ) и крокосмии.

Викапывать обязательно

Більшість із багатолітників пересажують осінь, за 2-3 неділі до перших заморозків. До нього ставляться майже всі луковичні, які цвітуть ранньої весни. В їх числі: 

  • підсніжник;
  • крокуси;
  • тюльпани.

У продажу такі рослини поступают на початку осені, а до цього вони зберігаються в сухих добре провітрюваних приміщеннях.

Деякі види та сорти надзвичайно вимогливі до умов зберігання посадкового матеріалу та при пересиханні луковиці погибають . Іх хранят в прохолодному місці в ящику з песком, торфом або сфагнумом. Посадку можна проводити у вересні-листопаді, якщо температура повітря не опускається нижче 50С. Яркие примеры таких растений:

  • фритіллярія;
  • хохлатка;
  • лютик.

Велика група луковичних квітів в літньо-осенній період і свою наземну частину зберігає до холодів. Вони не переносять промерзання грунту і викапувати їх рекомендують в кінці жовтня. До таких кольорів ставлюсь:

  • каллы;
  • георгіна;
  • фрезія.

Підготовка луковичних квітів до зимівки

  1. Прежде всього потрібно точно викопати луковиці, дати їм обсохнути, очистити їх від землі, видалити пошкоджені та зіпсовані.

  2. Корни у дорослих луковиць потрібно відрізати, у деток корни обрізають, оставляючи 1 см. Стебель укорачивают. У процесі зберігання корни будуть іспаряти влагу, а скло може бути пошкоджене трипсами. По цій же причині викапувати луковиці потрібно до того, як температура опуститься нижче 10 градусов. Вредители в цей час активно готуються до холодам. lukovicy.jpg

  3. Підготовлені луковиці промають проточну воду й обробляють знезаражуючим розчином. Це може бути фунгіцид або марганцівка.

  4. Посадковий матеріал просушують в теченні 20-22 дні при температурі близько 30оС, потім на півтора температуру місяця знижують до 20оС.

  5. Луковиці сортують за розмірами, сортують і укладають у дерев’яні ящики. Умови зберігання повинні підтримуватися в межах 3-7ºC і вологості 70 %. Для цього підійде погреб, подвал, застеклена ложія.

Альтернативні способи зберігання квіткових клубів

  • Парафін: попередньо просушені луковиці приносять із прохолодного приміщення, дають їм «согреться» і окунают в розплавлений парафін (70-80оС). Після висихання хранят в самому холодному місці квартири або будинку.

  • Вермикуліт: у картонну коробку на шар вермикуліту укладають луковиці в окремих бумажних пакетиках, потім повністю засипають вермикулітом і викладають ще один шар луковиці. Главное условие луковицы не должны соприкасаться друг з другим, а храниться коробка должна в прохладном месте.

  • Речной пісок: для цього краще підійде дерев'яний ящик з вентиляційними отворами.

  • Холодильник: в цьому випадку підійде самий нижній ящик , який призначений для овочів і фруктів. Каждую луковицу потрібно упаковувати в окремий бумажний пакет.

При виборі квітів для саду або клумби важливо враховувати не тільки привабливість рослини, але й можливість його комфортного «проживання на ділянці», кількість часу, яке планується йому віддати, а також наявність місця та можливості зберігання посадкового матеріалу.

  • Фунгіцид топсин з доставкою по Україні – найкраща покупка для фермерів та дачників, підберіть затіняюча сітка у нашому каталозі.
  • Актофіт для огірків – консультанти дадуть відповіді на всі ваші запитання, а якщо хочете купити фалькон в Одесі – запрошуємо до нашого магазину!
  • В інтернет магазині для саду та городу Sezon можна купити рукав, а також фалькон препарат з доставкою в Чернівці.
  • Дуал голд ціна краще, ніж у конкурентів, замовляйте спрей від комарів – тільки якісна продукція з доставкою.
  • У нас завжди є фунгіцид танос за доступною ціною, а якщо вам необхідно насіння томату купити – магазин Sezon тільки найкращі продукти від українських та світових брендів!